Portugese druivenrassen

De eigen druiven van Portugal

Een aantal van de meer dan 250 ‘inheemse’ Portugese druivenrassen kort beschreven om de wijnen uit Portugal beter te kunnen doorgronden;

Portugees druivenras Alvarinho

Alvarinho 

Wijnstreek: Minho (vinho verde), Tejo en Lissabon.

Synoniem: Albariño (Spanje), Galego, Paderna

Deze noordelijke druif is een van Portugals mooiste en meest karakteristieke. Het was een van de eerste Portugese druivenrassen die werd gebotteld als enkele variëteit. De volle, subtiel geurende witte wijnen zijn gemakkelijk te herkennen: hun complexe maar delicate aroma’s doen denken aan perzik, citroen, passievrucht, lychee, sinaasappelschil, jasmijn, oranjebloesem en citroenmelisse. De wijnen zijn heerlijk als ze jong zijn maar ze kunnen ook goed rijpen, soms wel tien jaar of meer. De Alvarinhodruif groeit het meest langs de rivier de Minho, helemaal in het noorden van de regio Vinho Verde – met Monção en Melgaço als meest bekende sub regio’s. In vergelijking met andere Vinho Verdedruiven, maakt het rijkere wijnen die ook hoger in alcohol zijn. De Alvarinho wijnstokken zijn krachtig en hebben veel aandacht nodig om ze te beperken in hun uitbundige vegetatie. De opbrengst is laag, de trossen klein en de druiven hebben veel pitten. 

Portugese druivenrassen

Antão Vaz

Wijnstreek: Alentejo, Península de Setúbal.

Synoniem: Antonio Vaz

Dit is een van de meest gewaardeerde druivenvarianten van de Alentejo, die tot voor kort bijna uitsluitend rond de stad Vidigueira groeide. Deze druif is uitermate geschikt voor het warme en zonnige klimaat op de grote vlaktes van de Alentejo: betrouwbaar, productief en consequent in de rijping. De trossen zijn groot en niet te strak en de bessen zijn flink met een dikke taaie schil. In de regel produceert het stevige, volle en goed gestructureerde wijnen. Als een cepage gemaakt, heeft de wijn levendige aroma’s, met hints van rijp tropisch fruit, mandarijnenschil en iets mineraligs, samen met goede structuur en body.

Indien de druiven vroeg geplukt worden, geeft het wijnen met levendige aroma en knisperende zuurgraad. Als de druiven langer rijpen, kan het een hogere alcoholgraad bereiken, waardoor het een goede kandidaat voor vatrijping kan worden. Het wordt vaak geassembleerd met de Roupeiro (Síria) en Arintodruif, alwaar hij zijn verfrissende zuren bijdraagt.

Portugees druivenras Arinto

Arinto

Wijnstreek: Alentejo, Península de Setúbal, Lisboa (D.O.C. Bucelas)  Bairrada, Vinho Verde en Tejo.

Synoniem: Pedernã, Malvasia Fina

Dit is een veelzijdige druif die verbouwd word in de meeste Portugese wijnregio’s. In de Vinho Verde gaat dit druivenras door onder de naam Pedernã. Het zorgt voor expressieve wijnen met levendige, verfrissende zuren, vaak met een minerale kwaliteit, samen met zachte smaken die doet denken aan appel, limoen en citroen. Arinto-wijnen kunnen goed ouderen, maar zijn jong ook heerlijk. Omdat het hoge zuurgehalte zelfs in warme streken blijft, wordt Arinto vaak toegevoegd aan witte druiven met een laag zuurgehalte – vooral in de hete Alentejo en Ribatejo.

Een aantal van de grootste wijnen van de Arinto komen uit de kleine DOC regio van Bucelas, net ten noorden van Lissabon. Daar moet het voor ten minste 75 procent uit deze druif bestaan (samen met Sercial en Rabo de Ovelha).

Door zijn goede zuren is het ook een uitstekend bestanddeel voor mousserende wijn. De trossen van de Arinto zijn middelgroot en compact met kleine druiven.

Portugees druivenras Bical

Bical

Wijnstreek: Beiras (Bairrada en Dão)

Synoniem: Borrado das Moscas

Deze druif komt voornamelijk voor in de provincie Beiras, in de DOC’s Bairrada en Dão (waar hij overigens soms “Borrado das Moscas” of “Vliegenpoep” genoemd wordt door de kleine zwarte vlekjes op de druif). Bical wijnen zijn vooral zachte en aromatische, fris en goed gestructureerde, meestal met aroma’s van perzik en abrikoos. In een rijper jaar kunnen daar hints van tropisch fruit bij komen. De wijnen zijn zeer geschikt voor houtrijping, vooral met langdurig schilcontact. In Bairrada wordt Bical veel gebruikt in de productie van mousserende wijn, soms vermengd met de Arintodruif. In de wijngaard is het een vroege druif met een goede zuurgraad als ze op het juiste moment geplukt is. Maar als er te laat geplukt word kan ze overdreven alcoholisch worden en aciditeit tekort komen. Ondanks het feit dat de Bical resistent is tegen rot, is het zeer gevoelig voor meeldauw.

Portugees druivenras Encruzado

Encruzado

Wijnstreek: Beiras (Dão)

synoniem: Salgueirinho

Op dit moment is de aanbouw van deze druif beperkt tot de DOC Dão. Maar houdt deze druif in de gaten: Het is een van Portugals absoluut top witte druivenrassen. De beste voorbeelden hebben fijne aroma’s van rozen en viooltjes, lichte citrusvruchten, een zweem van hars en, in bepaalde omstandigheden, intense minerale tonen. Daarnaast heeft het een bijna perfect evenwicht tussen suikers en zuren, waardoor serieuze, verfijnde en gestructureerde wijnen met buitengewoon bewaarpotentieel tot de mogelijkheden behoren. Deze druif wordt zowel als cepage gebruikt als wel als duif om te assembleren in een van de vele Dão combinaties. De Encruzado druif doet het zonder noemenswaardige problemen goed in de wijngaarden.

Portugees druivenras Fernao Pires

Fernão Pires

Wijnstreek: Tejo, Lisboa, Beiras (Bairrada), Alentejo en Península de Setúbal.

Synoniem: Maria Gomes (Bairrada), Camarate, Molinha

Dit is een van de meest aangeplante druiven van Portugal. Het groeit door het hele land, maar is vooral belangrijk in de regio’s Tejo, Lissabon en Bairrada. Het is een aromatische verscheidenheid: zo zijn er geuren en smaken van limoen, citroen, rozen en andere bloemen, mandarijnen en sinaasappelen. De wijnen van deze druif kunnen het best jong gedronken worden. Het is ook een zeer veelzijdige druif: soms gebruikt als cepage, soms gemengd, soms als basis voor mousserende wijn en zelfs als een zoete wijn bij een late oogst. Fernão Pires wijnstokken zijn vorstgevoelig en het meest geschikt voor warme of hete klimaten. Buiten Portugal, word de druif met enig succes in Zuid-Afrika en Australië aangeplant. Het geeft de voorkeur aan vruchtbare bodems en geeft hoge opbrengsten.

Portugees druivenras Fonte Cal

Fonte Cal

Wijnstreek: Beira Interior

Synoniem: Ribagata

Deze inwoner van de noordoostelijke deel van de Beiras (het noordelijke deel van DOC Beira Interior, tegen de Spaanse grens) moet eigenlijk nog uit deze regio ontsnappen. Het is zeldzaam om een cepage Fonte Cal te vinden – de meeste wordt gemengd – maar de druif produceert grote, goed gestructureerde wijnen die aroma’s van bloemen, honing en fruittonen, maar vaak helaas een te lage zuurgraad en te hoog in alcohol. In de wijngaard is de Fonte Cal laat rijp en een matig productief ras. Krachtig en bladrijk met middelgrote trossen met strak verpakte groengele druiven.

Portugees druivenras Gouveio

Gouveio

Wijnstreek: Douro en Alentejo

Synoniem: Godello, Verdelho

Deze van oorsprong Dourodruif is nu aangeplant in heel Portugal en is de laatste tijd vooral populair in de Alentejo. Het produceert frisse, levendige wijnen met een goede zuurgraad en veel body. Frisse citrus aroma’s met hints van perzik en anijs in een mooie balans. Jarenlang was deze druif bekend als Verdelho in de Douro, wat leidde tot verwarring, omdat de Gouveio niets te maken heeft met de Verdelho van Madeira. Ook is dit een ander druivenras dan de Verdejo uit Spanje. De Gouveio rijpt heel vroeg en heeft een relatief hoge opbrengst van middelgrote, stevig verpakte trossen van kleine, geelgroene druiven. Bij regenval rond de oogsttijd zijn ze zeer gevoelig voor Oidium, een vorm van echte meeldauw.

Portugees druivenras Loureiro

Loureiro

Wijnstreek: Minho

Synoniem: Branco Redondo, Dorado

Hoewel nu op grote schaal verspreid in de hele regio van de Vinho Verde, lijkt het erop dat de druif Loureiro ontstaan is in de vallei van de rivier Lima, richting het noorden van de regio VR Minho/DOC Vinho Verde. “Loureiro” betekent “laurier” en van de geur van Loureiro wijnen wordt gezegd dat ze lijken op die van laurierbloemen, oranjebloesem, acacia en limoenbloesem, met op de achtergrond appel en perzik. Deze wijnen hebben meestal een verfrissende, evenwichtige zuurgraad. Loureiro is tegenwoordig vaker gebotteld als mono-cepage, maar was traditioneel vaak gemengd met Arinto (Pedernã) en Alvarinho of met Trajadura. Het is een zeer krachtig ras met een hoge opbrengst, dat pas onlangs is erkend als “edel”. De trossen zijn langwerpig en relatief compact met kleine en middelgrote, geel-groenachtige druiven.

Portugees druivenras Malvasia Fina

Malvasia Fina

Wijnstreek: Lisboa, Douro, Tejo, Dão en Beiras

Synoniem: Malmsey (Madeira) Boal, Arinto

Dit is een druif uit de binnenlanden het noorden van Portugal, in het bijzonder de Douro, Dão en Beira Interior; maar ook aangeplant in de Távora-Varosa en Lisboa regio. Malvasia Fina wijnen zijn subtiel, niet bijzonder intens, redelijk fris en matig complex. U kunt een hint van melasse en een suggestie van bijenwas en nootmuskaat bespeuren en de wijn kan een licht rokerige indruk geven, zelfs als deze niet is gerijpt op hout. Over het algemeen gebruikt om te mengen, maar draagt ook bij tot basisblend voor mousserende wijnen in koelere gebieden of bij een vroege oogst, zoals bijvoorbeeld in Távora-Varosa en Lamego gebeurt. De Malvasia Fina is ook een belangrijke druif voor de productie van witte port. In de wijngaard is deze druif bijzonder gevoelig voor Oidium (echte meeldauw) en matig vatbaar voor rot, schimmel en coulure (bloesemval). De opbrengsten zijn dus uiterst variabel en inconsistent.

Portugees druivenras Moscatel de Setubal

Moscatel de Setúbal

Wijnstreek: Península de Setúbal, Douro
Synoniem: Moscatel d’Alexandrie, Moscatel Graúdo, Roode Hanepoot en 205 andere…

Dit Druivenras, dat zijn oorsprong vind in het Oostelijk deel van het Middellandse Zeegebied, is ingevoerd op het Iberisch schiereiland door de Romeinen. Zijn kenmerkende geur is echt gemakkelijk te herkennen – verse druiven, rozijnen, citroenen, lychees, peren en limoenbloemen. Het heeft goede, frisse zuren.

Elders in de wereld is deze vorm van Muscat het meest bekend als Muscat d’Alexandrië. Het kan lichte, zomerse wijnen, droog of half-droge, of, vaker, zoete versterkte wijnen voortbrengen.

De bekendste daarvan is de dessertwijn Moscatel de Setúbal met zijn tonen van sinaasappelschil, honing, kruiden, jodium, oranjebloesem en acacia.

Portugees druivenras Rabigato

Rabigato

Wijnstreek: Douro, Alentejo, Vinho Verde, Bairrada

Synoniem: Rabo de Ovelha (schapenstaart)(Alentejo)

Geplant in de gehele Douro Superior, is dit een van de beste witte druiven van de Douro. Ze is verantwoordelijk voor heldere, verfrissende zuren in witte blends. Wanneer (zelden) het wordt gevinifieerd als een enkel ras, doet het aroma denken aan acacia en oranjebloesem, met plantaardige tonen en een sterk mineraal karakter: vol en een goede zuur structuur.

Onregelmatig dragend, vroeg bloeiend, goed producerend en een vroeg rijpende druif. De trossen zijn middelgroot, de druiven klein en groenig-geel van kleur.

Portugees druivenras Siria

Síria

Wijnstreek: Beiras, Alentejo, Algarve, Setubal

Synoniem: Roupeiro (Alentejo), Crato Branco (Algarve)

Groeit oorspronkelijk in het noordelijke grensgebied met Spanje en heeft diverse regionale benamingen. Siria is de naam die wordt gebruikt in de Beiras, maar het is het meest bekend onder zijn naam uit het zuidelijker gelegen Alentejo: Roupeiro. Dit is ook de meest aangeplante witte druif in de Alentejo. Omdat de wijnen van de Siria de neiging hebben om snel te oxideren, zijn het wijnen om jong te drinken. In haar jeugd uitbundig en aromatisch, met citrus en bloemen en hints van perzik, meloen en wat verse laurier. Ze doet beter in de koele hooglanden van de Beiras dan in de hitte van de Ribatejo en Alentejo en is daarom ook bijzonder succesvol in de regio Pinhel in het noordelijke gedeelte van de Beira Interior. De siria geeft hoge opbrengsten en zowel de trossen als de druiven zijn klein.

Portugees druivenras Trajadura

Trajadura

Wijnstreek: Minho

Synoniem: Treixadura, Mourisco

Oorspronkelijk afkomstig uit het noorden van de regio Vinho Verde, maakt de Trajadura wijnen met een lagere zuurgraad en een hoger alcoholgehalte dan de andere Vinho Verde druiven. Dit maakt het een geweldige kandidaat voor blends in dit koele, vochtige deel van het land. Te hoge zuurgraad en te lage alcohol is hier een probleem, zelfs al zijn de druiven op een efficiënte, moderne manier geproduceerd. Trajadura is een vrij aromatisch ras met zachte aroma’s van perzik, abrikoos, appel en rijpe peer en een aangenaam vleugje oranjebloesem. Het wordt gebruikt in de populaire blends met Alvarinho, Loureiro en Arinto. Trajadura heeft een zeer lange vegetatieve cyclus, knoppen die vroeg ontluiken terwijl de druiven pas laat rijpen. De trossen zijn geelgroen, dicht opeengepakte en van redelijk grootte. De opbrengsten zijn erg gul.

Portugees druivenras Verdelho

Verdelho

Wijnstreek: Alentejo, Madeira, Douro

Synoniem: Gouveio (Douro)

Verdelho dankt zijn bekendheid aan zijn rol als basis voor versterkte wijnen op de eilanden van Portugal – Madeira en de Azoren. Van daaruit vond hij ook zijn weg naar Australië, alwaar hij voor rijke, aromatische droge witte wijnen zorgt. Op Madeira is de druif van oudsher verantwoordelijk voor de pittig, halfdroge stijl van de (versterkte) Madeirawijn geweest. De basiswijnen hebben een hoge zuurgraad en kunnen aromatisch zijn. Voordat de wijnstokkenwortelkauwend phylloxera-luis Madeira in de laat 19e eeuw bereikte, was de Verdelho goed voor twee derde van de wijngaarden op Madeira. Tegenwoordig is daar nog maar zeer weinig van over en groeit het meest nog op de hoge gaarden langs de noordkust van het eiland. De trossen van kleine geelgroene druiven zijn klein en compact.

Portugees druivenras Viosinho

Viosinho

Wijnstreek: Douro, Trás-os-Montes

Synoniem: geen

Deze noordoostelijke druif overleeft voor het grootste deel hier en daar verspreid in de oude gemengde witte wijngaarden van de Douro. Traditioneel is Viosinho een impopulaire variëteit bij de wijnboeren vanwege het zeer lage rendementen. Het is pas onlangs dat wijnmakers hebben gerealiseerd wat een schat het is, als een component voor zowel witte port als in onversterkte witte Douroblends. Het zorgt voor full-bodied maar frisse, geurige, goed uitgebalanceerde wijnen en presteren het beste in een warm en zonnige klimaat waar het minder gevoelig is voor meeladauw en botrytis infecties. Trossen en druiven zijn klein en vroegrijp.  

Rode druivenrassen van Portugal

Portugees druivenras alfrocheiro

Alfrocheiro

Wijnstreek: Dão, Alentejo, Tejo en Pamela en Bairrada

Synoniem: Baboso Negro, Pé de rato (Dão)

Dit is van oorsprong een Dão druif, maar heeft zich met succes naar het zuiden verspreid in de Alentejo, Ribatejo / Tejo en Palmela regio. Dit mede vanwege zijn vermogen om een goede zuurgraad te behouden, zelfs in warme klimaten. De wijnen zijn rijk aan kleur met stevige maar rijpe tannines en een goede balans tussen tannines, alcohol, zuurgraad en bessen, in het bijzonder bramen en rijpe aardbeien. De wijnstokken zijn krachtig, waarbij meer aandacht nodig is dan bij andere rassen om de vegetatie onder controle te houden. En ze zijn gevoelig voor aantasting door Oidium en botrytis.

Portugese druivenras alicante bouschet

Alicante Bouschet

Wijnstreek: Alentejo

Synoniem: Alicante Henri Bouchet

Alicante Bouschet is een speciale druif. Het is een teinturier! Dit is een blauwe druif met gekleurd vruchtvlees en dus ook gekleurd sap. Alicante Bouschet is een kruising tussen Petit Bouschet en Grenache Noir die door Henri Bouschet tot stand werd gebracht. Alicante Bouschet verspreidde zich vanaf 1855 vooral in het Zuiden van Frankrijk. Vandaag de dag komt hij zo goed als niet meer voor in Frankrijk.

Alicante Bouschet heeft een dikke schil, de druif heeft dus hitte nodig om tot een volledige rijpheid te komen. Het is een vroeg rijpende druif die een redelijk hoge opbrengst geeft. Bij te hoge opbrengsten neemt het alcoholpercentage af tot 10 procent of minder.

De druif wordt vandaag vooral met succes verbouwd in Alentejo. Hier kan de Alicante Bouschet en wijn met kleur, tannine en fruit opleveren. Verder komt hij ook nog, met wisselend succes, voor in het zuiden en het midden van Italië, in Israël, Noord-Afrika, Chili en California.

Portugees druivenras baga

Baga

Wijnstreek: Beiras (D.O.C. Bairrada), Lisboa, Dão

Synoniem: Tinta Fina, Poerinha, Tinta Bairrada

De Bairrada is de beroemde thuishaven van de moeilijke Baga. Deze druif is echter ook op grote schaal elders te vinden in de Beiras en het noorden van Portugal, met inbegrip van de Dão. Baga druiven zijn klein en hebben een dikke schil (dat zorgt voor hoge tannineniveaus in het sap). Ze rijpen laat, soms zelfs onvoldoende in koelere, vochtigere jaren, vooral als ze geplant zijn op een minder geschikte plaats. Baga presteert het best op kleigrond en vereist een goede blootstelling aan de zon. Zelfs dan is ze zeer gevoelig voor rot, vooral bij september regens. De wijnstokken produceren uitbundige gebladerte en zorgen voor een hoop werk in de wijngaard voor kwaliteitsbewuste telers.

Wanneer de druiven goed rijpen, in droge jaren, hebben Baga wijnen een diepe kleur en een rijke maar slanke, tanninerijke, hoge-zuren structuur, met duidelijke aroma’s van bessen en zwarte pruimen en hints van koffie, hooi, tabak en rook. Hoewel vaak wrang wanneer jong, kunnen Baga wijnen (in het bijzonder de beste uit Bairrada) opvallend goed rijpen, waarbij de tijd zorgt voor het ontharden van de tannines en het verkrijgen van elegantie en een kruidige-, ceder-, gedroogd fruit-complexiteit.

In de Bairrada worden ook mooie smaakvolle strakke espumantes gemaakt van dit rode druivenras, meestal volgens de traditionele methode.

Portugees druivenras castelao

Castelão

Wijnstreek: Península de Setúbal, Tejo, Lisboa en Alentejo

Synoniem: Periquita, Olho de Lebre, João de Santarém

Dit is één van de meest aangeplante druiven in het zuiden van het land. Het is vooral populair in de regio’s Tejo, Lisboa, Península de Setúbal en Alentejo. De druif is het gelukkigst in warme klimaten en droge zandgronden. Ze presteert het best in de regio Palmela op het schiereiland Setúbal, ten zuiden van Lissabon, in de oude wijngaarden op de hete zandgronden rond Peceirão. Castelão druiven van zorgvuldig beheerde oude wijnstokken met lage opbrengst, kunnen in goed gestructureerde wijnen worden gevinifieerd. Veel tannines en krachtige zuren en fruit dat doet denken aan rode bessen, gekonfijte pruimen en bessen, soms met een vleugje adel wild. Castelão is zelden in staat zijn rustieke karakter af te schudden. De beste exemplaren kunnen heel goed ouderen en kunnen dan soms op mooie oude Cabernet lijken.

Portugees druivenras jaen

Jãen

Wijnstreek: Beiras (D.O.C. Dão)

Synoniem: Tinto Mencia

De Jaen is op zijn best in de regio Dão en dat is ook waar het grootste deel van deze druif word verbouwd. De wijnstokken groeien krachtig maar zijn gevoelig voor meeldauw en Botrytis infectie. De druiven rijpen vroeg, wat zorgt voor een lage zuurgraad en een schrale kleur. In het ergste geval zijn wijnen zijn waterig en zuur, in het beste geval sterk geparfumeerd wat doet denken aan bramen, bosbessen en kersen. Ondanks een enigszins rustiek karakter, kunnen er toch jonge, zachte, zijdeachtige rode wijnen van worden gemaakt die eenvoudig maar verleidelijk smaken.

ALFROCHEIRO X PATORRA

Portugees druivenras moscatel galego roxo

Moscatel Galego Roxo

Wijnstreek: Península de Setúbal

Synoniem: Roxo

Deze druif begon het leven als een natuurlijke genetische mutatie van Moscatel Galego, waarvan er kleine hoeveelheden werden verbouwd op het schiereiland Setúbal. Het maakt likeurwijnen die vergelijkbaar zijn met “Moscatel de Setúbal”, maar dan met meer complexe aroma’s en smaken. In vergelijking met Moscatel Galego/Moscatel de Setúbal, zijn de trossen en druiven kleiner en de kleur exotische roze in plaats van geelgroen. Versterkte wijnen van Moscatel Galego Roxo zijn zoeter en zeer aromatisch met een lange afdronk.

Portugees druivenras ramisco

Ramisco

Wijnstreek: Lisboa (specifiek de D.O.C. Colares) en Azoren

Synoniem: geen

De aanbouw van Ramisco is beperkt tot de kleine regio Colares, in de duinen ten westen van Lissabon en de paleizen van Sintra. De wijngaarden worden al maar kleiner en dat is eigenlijk niet zo gek. Colares ligt direct naast het prachtige surfstrand van Guincho, slechts een klein eindje rijden van Lissabon en er is veel meer geld beschikbaar voor de bouw van villa’s dan voor wijnbouw. Temeer omdat het verbouwen van de druiven in Colares een moeilijke en moeizame taak is. De wijnstokken zijn ongeënt en dus op hun eigen wortels, diep in het zand (waar de phylloxera luis kan niet overleven). Ramisco produceert wijnen met harde tannines en een hoge zuurgraad, niet plezierig in hun jeugd, maar, mits goed gemaakt, in staat wijnen te produceren voor een lange rijping op fles.

Portugees druivenras tinta barroca

Tinta Barroca

Wijnstreek: Douro (D.O.C. Douro en D.O.C. Porto)

Synoniem: Tinta Grossa

Dit is één van de meest aangeplante wijndruiven in de Douro en één van de vijf officieel aanbevolen rassen voor port. U zult ‘m zelden tegenkomen als mono-cepage, maar het maakt deel uit van de meeste rode Douro blends. Het heeft een donkere kleur zonder al te veel tannine, dankzij zijn donkere maar dunne schil en heeft smaken van pruimachtig, kersen fruit. Ondanks de hoge opbrengst, zijn de druiven zijn rijk aan suiker en potentiële alcohol. Het is een betrouwbare druif met een goede weerstand tegen ziekten en plagen. Echter kan de Tinta Barocca slecht omgaat met extreme hitte en waterstress en druiven die plotseling overrijp worden kunnen snel veranderen in rozijnen aan de wijnstok. Het ras is ook geëxporteerd naar Zuid-Afrika waar het een component is voor de port-achtige wijnen evenals voor het maken van een aantal cepage tafelwijnen.

MARUFO X TOURIGA NACIONAL

Portugees druivenras tinto cao

Tinto Cão

Wijnstreek: Douro (D.O.C. Douro en D.O.C. Porto), Beiras (D.O.C. Dão)

Synoniem: Padeiro (Minho)

In de regio Dão is deze druif nu in opkomst, maar in de Douro gaat hij terug tot de 18e eeuw en is nu een van de vijf officieel aanbevolen druiven voor de Port. Hoewel het niet echt een economisch druif is, maakt het heerlijke wijnen. De kwaliteit laat zich zien in de perfecte balans tussen tannines, zuren en suikers in het sap, in de stevige maar rijpe kracht van die tannines en de rijke kleur. De wijnen zijn floraal, compact en goed gestructureerd en kunnen goud ouderen. Het wordt vaak gemengd met onder andere de Touriga Nacional en Aragonez. De dikke schil van Tinto Cão geven niet alleen rijke tannines en kleur, ze bieden ook bescherming tegen schimmel en rot.

Dus wat is dan het probleem? Het is laat rijpende druif en met ongelooflijk lage opbrengsten. Zo laag dat hij economisch niet levensvatbaar is en daarom wellicht dan ook voorbestemd is om uit te sterven.

Portugees druivenras touriga franca

Touriga Franca

Wijnstreek: Douro, Península de Setúbal, noord Portugal

Synoniem: Tinta Francesa, Rifete

Dit is een van de structurele pijlers van rode Douro blends en tevens een van de vijf officieel aanbevolen druiven voor de port. Het is de meest aangeplante druif in de Douro, momenteel goed voor ongeveer een vijfde van de totale oppervlakte van de wijngaarden. Steeds vaker vinden we deze druif aangeplant in de noordelijke helft van Portugal. De Touriga Franca maakt rijke gekleurde, compacte maar elegante wijnen met overvloedig bramenfruit en bloemige tonen (rozen, wilde rozen, wilde bloemen, …) en stevig maar fluweelzachte tannines die bijdragen aan de goed oudering potentieel van blends. Vaak word het gemengd met Tinta Roriz en Touriga Nacional. Afgezien van de kwaliteit van zijn wijnen, het is hij populair in de wijngaard door zijn weerstand tegen ziekten en plagen en zijn betrouwbare goede oogst van gezonde druiven.

Portugees druivenras touriga nacional

Touriga Nacional

Wijnstreek: Dão,Douro (D.O.C. Douro en D.O.C. Porto), Alentejo, Tejo, Beiras (D.O.C. Dão, Bairrada)

Synoniem: Bical Tinto

Weinige zullen betwisten dat de Touriga Nacional Portugals mooiste rode druif is, die een plek verdiend in de top van de wereldklasse van druivenrassen, tussen Pinot Noir, Cabernet Sauvignon en Nebbiolo. Hoewel Noordelijk van oorsprong, heeft ze zich nu verspreid over heel het land. U vindt ze in het zuiden in de Algarve en de Alentejo, in het westen in de Ribatejo / Tejo en Setúbal regio’s en met succes concurreren ze met de lokale Baga druif in Bairrada en ver weg in Atlantische Oceaan op de Azoren. Touriga Nacional heeft een dikke schil die rijk is aan kleur en tannines. Ze geven een uitstekende structuur en ouderingspotentie. Maar ze heeft ook prachtige, intense smaken, zowel florale als fruitige zoals rijpe zwarte bessen en frambozen, met ook complexe hints als kruiden en zoethout.

De opbrengsten zijn niet hoog. De Dão en de Douro twisten al jarenlang over de geboortegrond van deze mooie druif, maar de rest van de wijnmakende wereld krijgt nu pas oog voor haar kwaliteiten.

Portugees druivenras trincadeira

Trincadeira

Wijnstreek: Douro (D.O.C. Douro en D.O.C. Porto), Alentejo, Tejo, Beiras (D.O.C. Dão)

Synoniem: Tinta Amarela (Douro)

Rijk in kleur, met een goede zuurgraad en zelden een teveel aan alcohol, Trincadeira (zoals ze in de Alentejo is bekend) of Tinta Amarela (volgens de Douro producenten) maakt wijnen van zeer hoge kwaliteit wanneer ze rijp zijn. Maar helaas bereiken ze niet altijd deze status. Indien voldoende gerijpt, heeft het levendige frambozenfruit getemperd door herbale, peperige, kruidige en bloemige complexiteit en kan goed ouder worden. Onrijp, smaakt het kruidachtig en vegetaal. Het is een moeilijke druif om verbouwen: ze produceren uitbundige hoeveelheden bladeren en moeten constante gesnoeid worden om die vegetale smaken te voorkomen.

De rendementen zijn over het algemeen hoog, maar onbetrouwbaar. Ze is zeer gevoelig voor rot en andere wijngaardziekten. Om deze reden doet de Trincadeira het beter in de hete en droge gebieden en is daarom bijzonder thuis in de Alentejo en Ribatejo / Tejo: dit zijn de regio’s waar ze echt straalt. Tegenwoordig echter geteeld door heel Portugal.

 

Bronnen & afbeeldingen
winesofportugal.info
Vitis International Variety Catalogue VIVC.de 2020
Wikipedia.nl   .com
Vertaling: Google translate
BewerkingEerlick.nl 

Portugese druivenrassen